tirsdag 25. august 2009

Folkeopplysning?

Valget nærmer seg med stormskritt. Det går ikke en time uten at vi pepres med valgkampstoff i tradisjonelle og sosiale medier. I tillegg får vi flygeblader i hånda i det vi går på banen om "morran". Du skal være temmelig nedgravd, utflyttet eller innesnødd for å ikke få med deg at det snart er valg, og at DIN stemme er ønsket.

Valgkort og rettledning er kommet i posten, og på nettet kan du få hjelp mange forskjellig aktører. Alle nettavisene har sine valgsider, NRK og TV2 likeså. Informative og innholdsrike sider som kan ta pusten fra de fleste. Også Kommunal og -regionaldepartementet har sin infoside.

Tørr og søvndyssende tror du? Neida, www.stemmingsrapport.no, er verken tørr eller kjedelig, og heller ikke særlig informativ, dessverre! Kommunal -og regionaldepartementet ser ut til å fri til de gruppene der tradisjonelt færreste stemmer; førstegangsvelgerne. Og da er det humor de satser på.

Kroppen-Truls er både jovial, lattermild og pratsom, men særlig informativ er han vel ikke? Det spørs om ikke budskapet forsvinner i alle ablegøyene her. Mulig skal E6-Truls fri til førstegangsvelgerne med sin humoristiske vri: " Se på meg, jeg er morsom, jeg spøker med alt, til og med valget! Er det ikke kjempekult? Og enda kulere er det selvsagt om DU stemmer..."!

Sorry Kommunal- og regionaldepartementet, men jeg tror forsøket er like spenstig som å kle opp middelaldrene NRK-medarbeidere i kæps på snei mens de ræpper budskapet. Ikke spesielt kult. Korny og pinlig ja, men kult - nei!

Hvordan nå ut til ungdommen da? Hvordan få denne velgergruppa til å stemme?

Jeg tror svaret er ganske enkelt! Få dem til å føle at de betyr noe. Ta opp saker de er opptatt av og legg deretter til hvor, når, hvordan og hvorfor. Ikke undervurder ungdommen! Klart de er opptatt av politikk! Å insinuere at de må ha valget inn med humor på teskje er ørlitte granne nedlatende. Eller?

I stedet for svigermorsdrøm-Truls, hvorfor ikke bruke interessante stemmer som ungdommen lytter til? Hvorfor ikke bruke hverdagsungdommen selv og deres historier? Reality-sjangeren er jo en sjanger mange ungdommer liker og kjenner seg igjen i. Hva hvis Kommunal- og regionaldepartementet hadde gjort disse historiene levende og latt ungdommen selv fortelle hvorfor det er viktig at man bruker stemmeretten sin?

Bare et forslag fra meg. Det kan godt hende jeg bommer. Det kan godt hende stemmingsrapport er ment for alle. Det er ikke godt å si...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar