onsdag 19. august 2009

Lavt budsjett? Tips til billig, sunn og variert mat for liten og stor.
Jeg er heldigvis av dem som ikke hver dag må snu på krona for å få hverdagen til å gå opp. Jeg har aldri lagt meg sulten fordi det ikke var mat, og vil aldri påberope meg at jeg vet hvordan det er å være i en slik situasjon.

Mange av oss har vel gjennomlevd et skrint 80-tall der middagene besto av prosessert kjøtt og fisk, av billigste farsesort, og ser vel tilbake på de middagene som ikke akkurat en kulinarisk opplevelse. Billig var det i alle fall om ikke så veldig sunt.

Er det mulig å lage variert og sunn mat for en billig penge? Ja. Heldigvis koster mager og god mat ikke skjorta (25 kroner for en pakke mager kjøttdeig,(400g) 20 kroner for frossen torsk(400g), eller 7 kroner for en boks kikerter. (400g). 6 egg kan man få for under 20 kroner, og mager kjøttpølse koster 12 kroner for 400 g hvis du kjøper dem hos billigkjedene. Ei frossen høne koster sjelden mer enn 20 kroner. Koker du to i slengen kan du fryse ned kjøtt i porsjonspakninger og bruke det i curry, supper o.l. Smaker fortreffelig, er næringsrikt, billig og sunt! Hvis man i tillegg sørger for å kjøpe inn frukt og grønnsaker etter sesongen så kan man klare å varte opp med middag for en liten familie for 30-40 kroner, og det er slett ikke verst.


Tips - Kjøp inn middagsris fra billigkjedenes billigsortiment. Evt. kjøp ris i en innvandrerbutikk. Kjøp inn poteter i store sekker og oppbevar de mørkt, tørt og kjølig. Dette varer lenge og gir mye mat for pengene. Tørre erter, kikerter, linser og bønner er veldig billig og full av næring og smaker veldig bra. Legger man dem i vann natten i forveien er de klare til dagen etter.


Forslag til høstmeny

Mandag - Tacokjøttboller med ris og grønnsaker
(1 pk mager svinekjøttdeig + tacokrydder + gulrøtter, mais, erter = amerikansk blanding)
Tirsdag - Tomatisert fiskesuppe
( Herm.tomat, potet, gulrot, løk, torsk, selleri -+ fiskebuljong og vann. Kan bruke lapskausblanding)
Onsdag - Falaffel med ris, isbergsalat og hvitløksdressing
(2 bokser kikerter, 1 egg, mel, salt, pepper, kebabkrydder + 1 lite beger naturell yoghurt med hvitløk, salt, pepper).
Torsdag - Pølselapskaus
(Lapskausblanding + mager kjøttpølse + kjøttbuljong + vann)
Fredag - Fish n'chips n'beans
(Pangausfilet vendes i mel, stekes i olje - serveres med poteter delt i fingerstore stykker stekt i ovn, og tomatbønner. Bønnene kan evt. byttes ut med agurk/gulrot salat. 1/2 revet agurk + 1 revetgulrot med en dæsj eddik, 1 ts sukker, salt og pepper)
Lørdag - Risgrøt med sukker og kanel (1 liter melk, grøtris, sukker, kanel).
Søndag - Blomkålsuppe og Meatloaf med poteter, brokkoli og gulrøtter + fruktsalat av sesongens frukt ( kan bruke frossen blanding is tedet for ferske grønnsaker om det er rimligere, og hvorfor ikke plukke epler i din eller noen du kjenners hage?) ( Meatloaf lages av mager kjøttdeig (400g) 1 egg, 1/2 dl ketchup, kvart løk (hakket) og 50 g brød som blandes til en deig og stekes i ovn. Serveres med poteter, gulrøtter og brokkoli.

Søndagsmiddagen er kanskje litt dyrere enn de andre rettene, men man kan kutte suppen og desserten og likevel få en søndagsrett som smaker godt, er sunn og litt mer festlig en hverdagsrettene.

Det går an, men det krever jo planlegging og overskudd. Her er et forslag i allefall. Fra meg!

DB

5 kommentarer:

 1. Er alltid litt skeptisk når prosessert kjøtt koster mindre enn kjøtt. Noen har utført arbeid og det til tross koster det mindre.

  Og hva er vel en ukemeny uten pannekaker? 8 dl melk, 4 dl mel, 2 egg, en klype salt.

  SvarSlett
 2. Jepp, pannekaker er billig og mettende. Tok ikke det med fordi det ikke er spesielt sunt, men annen hver uke kan man jo gumle i seg pannekaker.

  Husk at bearbeidet kjøtt ofte er utbenet kjøtt, fett og en mengder potetmel e.l Billigere enn rent kjøtt selvsagt siden fett og potetmel er veldig billig.

  SvarSlett
 3. Takk for tips! Er fryktelig dårlig på sånn planlegging, men lover meg selv ganske ofte at NÅ altså, nå må det planlagte middager til her. Selv prøver jeg alltid å få lagt inn en middag uten kjøtt eller fisk (risgrøt teller ikke). Er mange spennende oppskrifter på slik mat.

  SvarSlett
 4. Vegetarfavoritter hos oss:

  - Falaffel - enten i pita eller med ris
  - Linsecurry
  - Pasta arrabiata og pasta med pesto
  - Høstlig grønnsakssuppe
  - Bønnechili med guacamole og flatbrød
  - Brokkolisuppe/ spinatsuppe og pannekaker

  SvarSlett
 5. Glemte selvsagt også

  Risotto med asparges, sitron og parmesan!

  SvarSlett