tirsdag 27. oktober 2009

Gratis programvare som spriter opp undervisningen!

Jeg har vært så heldig å få sponset videreutdanning innenfor "IKT og læring" av arbeidsplassen min. Mye av det vi går gjennom i studiet er kjent stoff, men det er også noe snaddermat for oss IKT-hungrige lærere. Som den gavmilde personen jeg er tenkte jeg å dele noen av aha-opplevlelsen med andre interesserte der ute.

1. www.glogster.com/edu

Glogster er enkelt og greit et førstesideverktøy, veldig likt den gode gamle veggavisen som har hengt rundt i mange klasserom. Fordelen med gloggen er at den er interaktiv og således kan presentere tekst, bilder, lyd og video på et og samme sted. Du kan dele den med inviterte, og lage et klasserom der du tildeler elevene dine tilganger. Du har derfor full kontroll og kan innlemme nettikette på enkelt vis. Her er et eksempel på en opplæringsglogg jeg har laget:2. www.mindomo.com

Mindomo er et interaktivt tankekart som kan deles med de du ønsker. Man kan invitere flere til å være forfattere, og invitere flere til å lese kartet. Tankekartet kan inkluderes i andre nettsider eller presentasjoner også. Her er et eksempel på hvordan et slik kart ser ut:

Rachels tankekart

3. www.jaycut.com

Jaycut er noe så genialt som et enkelt videoredigeringsprogram på nett. Det ligner veldig på Movie Maker, fordelen er at filene dine ligger tilgjengelig i din egen nettmappe og nås fra hvilken som helst maskin. Du kan også publisere videosnutten rett på nett: Facebook, Myspace, Youtube. Enkelt og greit. Jaycut er betaprogramvare foreløpig, og man kan risikere at tjenesten blir lagt ned. I mellomtiden kan man jo kose seg med den det man kan.

4. Audacity

Et enkelt lydredigeringprogram. Genialt til å ta opp elevenes leseferdigheter. Dette er gratis og kan lastes ned fra nettet. Her har du lenken.

5. Debut Video capture

Et enkelt og gratis skjermopptaksprogram. Med dette programmet kan du lage instruksjonsvideoer for programvare f.eks. Du tar nemlig opp alt du gjør på skjermen din. Det du skriver, musetrykk, sideskift o.l. I tillegg tar den opp stemmen din, så framt du har tilkoblet mikrofon. Programmet er enkelt i bruk, og det er lett å eksportere videofilen i avi.format, slik at du senere kan finredigere det i enten Movie Maker eller Jaycut. Slik kan elevene dine få tilgang på deg til alle tider. Det er jo bare å spille introduksjonsvideoen igjen! Lenken finner du her.

Jeg koser meg med disse nyvinningene, og håper å inspirere noen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar