onsdag 16. desember 2009

Luke 16

Dagens kalendergave dreier seg ikke om jul, men en annen religiøs høytid som vi befinner oss midt inne i nå, nemlig Chanukka. Chanukka er en jødisk høytid - lysfest.

Ordet Chanukka betyr innvielse og henviser til gjeninnvielsen av Tempelet i Jerusalem. Chanukka feires i åtte dager. I likhet med flere av de jødiske helligdagene, har Chanukka både en historisk og en sesongknyttet bakgrunn. Historisk er Chanukka til minne om maccabeernes seier over de hellenistiske syrerne som hadde makten i Israel ca. 165 før vår tidsregning. Sesongknyttet, har Chanukka en langt mindre kjent bakgrunn. Lenge før maccabeernes tid ble det feiret en form for vinterfest som bl.a. var knyttet til de mørke vinterdagene. Uansett hva den originale bakgrunnen er (sannsynligvis en kombinasjon av disse to) er det klart at hovedvekten ligger på fenomenet lys. Religiøst sett er den eneste handlingen en utfører under disse helligdagene å tenne lys.

Chanukka faller ofte sammen med den kristne julefeiringen. Men den ligner ikke på denne feiringen i det hele tatt. For jødiske barn kan det være tøft å se på alle gavene barna som feirer jul får. I USA er det mange jøder, og de feirer ikke jul. Flere komikere har laget sanger og humor rundt dette.

Her er Adam Sandlers Chanukka song framført av Neil Diamond:For ikke å glemme fra South Park - Dreidel song:HAPPY CHANUKKA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar