onsdag 10. februar 2010

Ikke kast mat!

Matbutikkene kaster 50.000 tonn mat (Norge) hvert år? Hvor mye kaster du?

Jeg er ingen helgen. Jeg kaster mat. De grønne posene fylles opp. (Jepp, er med i Oslos prøvesorteringsprosjekt- i de grønne skal kun matrester). Flere poser havner i søppeldunken i uka. Det er til å bli kvalm av. Det er rett og slett uetisk, og jeg har tenkt hundre ganger. Hva kan jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre for at de grønne posene skal bli færre?

Frukt blir fort fortært, men ganske ofte ligger det noen sørgelige inskrumpne tingester av det som "pleide å være frukt" igjen i fruktskåla. Hvorfor? Kanskje kjøper jeg for mye, og frukt har en tendens til å råtne. (Og bra er det, frukt som ikke råtner er jeg svært skeptisk til.) Like fullt, det er ikke alltid like lett å beregne familiens konsum, og vips fylles den grønne posen. Men behøver jeg å kaste frukten?

Nei.

Se hva man kan gjøre med sørgelige epler! Ellers er det bare skrelle, fjerne det stygge, og hive alt i blenderen. Tilsett litt yoghurt, jus og frosne bær. Vips har du en deilig smoothie eller grunnlaget for smoothie-is. Moden frukt passer ypperlig til smoothie. Og den grønne bæreposen puster lettet ut.

Brød er et annet kapittel. Alltid er det en skalk eller et godt stykke igjen som er tørt og ikke frister mye å legge i sneipens matpakke. Skal den møte den grønne døden? Neida:

1. Du kan riste brødet. Engelskmenn gjør det stadig vekk, og det funker.
2. Du kan tørke det i ovn og lage eget griljermel
3. Du kan dele det i terninger, steke det i olje og krydder og lage egne krutonger til lunsjsalaten
4. Du kan smekke opp en brødgrøt til frokost til de små - (Må ikke forveksles med byggmelsgrøt som man brukte som pålegg på brød). Man tager gammelt brød, melk, kanel,(eller noen brunostskiver) - serveres med sukker.
5. Lag bruscetta til forrett

Så var det disse evinnelige middagsrestene da. Heldigvis er det sjelden vi har masse middagsrester. Stort sett klarer jeg å beregne bra. Ris og poteter som blir til overs er lett å bruke. Ris lager jeg riskaker av til kvelds, eller lunsj til dagen etter. Poteter kan brukes i neste dags rett. Stekes lett i panna og serveres til hva som helst. Kjøttgryter o.l. kan spises til lunsj dagen etter. Vips har man en pen fryser uten skumle bokser man ikke kjenner innholdet i, og de grønne bæreposene blir færre og færre...

Grønn hverdag sin restematkokebok 
Food waste - Lovefoodhatewaste

4 kommentarer:

 1. Veldig bra at du tar opp temaet, for unektelig er det dessverre en del som kaster mye mat.Jeg prøver å bruke restene..og så er jeg flink til å ikke kjøpe inn for mye..lage handleliste og handler helst bare èn dag i uka.
  Så en lignende inlegg hos Husmorpjatt.wordpress.com der også temaet ikke kast mat var nevnt. veldig bra at flere tar det opp med jevnlige mellomrom.
  Go torsdag :)

  SvarSlett
 2. Det å bruke handleliste og slik styre unna impulskjøp er superlurt. Prøver å gjøre det selv. Da hjelper det å bruke ukesmenyer. Lett å handle inn, lett å la være å kjøpe unyttige ting fordi man er sulten. Jeg handler vanligvis på kveldstid etter at barna har lagt seg. Da får jeg fred og ro, og kjøper det jeg skal ha...

  Godt tips, Sommertid!

  SvarSlett
 3. Dette er jeg opptatt av!

  En kan kanskje tenke seg at slike ting er små -at det ikke betyr noe. Pølse i slaktetida og sånn.
  Det er det sikkert noe rett i.

  Likevel dreier det seg om holdninger. Holdninger, som, om vi har dem med oss i mange sammenhenger, gjør en forskjell.

  Noe annet hendte når jeg leste dette blogginnlegget; jeg hentet frem gode minner om min mormor. Hennes mantra, et av dem, var: "Man kaster ikke mat".

  Det er en av mange gode ting hun sa.

  Takk for gode boktips!

  SvarSlett
 4. Bare hyggelig, Mariasmetode. Merkelig med mormødre, farmødre og mødre generelt, de har det med å komme med gode råd. Kjenner meg igjen!

  Holdninger er bra, handlinger er enda bedre. Nå kan jeg sitere min far. Fedre har også mye bra å si: "jeg dømmer ikke folk etter det de sier, men det de gjør" . Noe å leve opp til for noen og enhver...

  SvarSlett