mandag 21. november 2011

Gode barnebøker - del 2!

Denne høsten har jeg virkelig lest mye ny god barnelitteratur. Siden ledelsen var så grei å starte skoleåret med et heldagsseminar om ny norsk barnelitteratur og gode sammensatte tekster, har jeg vært på leting etter gull. Og det er mer som glimrer enn gullet i gryta ved verdens ende i eventyrene! Heldigvis er det flere norske forfattere enn Torbjørn Egner og Anne Cath. Vestly som er verdt å lese for barn.

For de minste 
Bjørn F. Rørvik er ikke ny i gamet. Han er det gode hodet bak bøkene om "Reven og grisungen", der den første boka om "Reddikhaien" kom ut i 1996. Samarbeidet med Per Dybvig, som har en røff,  karakteristisk og humoristisk strek, resulterte blant annet i Kulturdepartementets bildebokpris i 2006. Enda jevere er vel tilhengerskaren de har fått blant barn. Disse historiene er både morsomme og spennende.

Favoritten min av Rørvik er faktisk den ene barneboka han ikke har skrevet om "Reven og grisungen". Den heter "Bukkene Bruse på badeland" og er en herlig sampling av originaleventyret om de kjente bukkene som skulle fetes opp på setra. Her har bukkene gått lei av setra og tar omveien til det nyåpnede badelandet. Dessverre tar trollet også seg turen dit, og så har vi det gående...

Rørviks tekst er her tett fulgt av Gry Morsunds barnlige strek. Boka er helt herlig og både 3-åringen og 7-åringen elsket den.

Nå nærmer julen seg og da er det på tide å trekke fram noen gode julebøker til de aller minste. Jeg elsker fortsatt Astrid Lindgren sin fortelling om vesle Lotta som skaffer familien juletre og leser denne alltid for barna.  Men det er nyere bøker som også kan få sin plass i adventstiden. Ingunn Aamodt sin "Pulverheksa og Julenissen" og "Pulverheksa på Frossenfjell" er selvsagte, det samme er "Bringsverd og Holt sin " Karsten og Petras jul"- og hvilke småbarn kan motstå månetoppnissene og blåfjellnissene?


Høytlesing for 7-9-åringen
Har du ikke lest Stian Holes Garmann-bøker for skolestarteren din er det kanskje på tide? De vakre bøkene om Garmann bør nok ikke leses av barn alene. De er supre samtalebøker. Her er det mye å undres over. I tillegg er Holes illustrasjoner bare helt fantastiske. De supplerer teksten og gir rom for ytterligere diskusjon og undring. De følger Garmanns utvikling fra en usikker og engstelig 6-åring, til en mer erfaren skolegutt som begynner å kjenne seg mer og mer trygg.

Maria Parr er forfatteren til boka bak den flotte barnetv-serien "Vaffelhjarte" som har gått i flere uker på NRK. Boka er på nynorsk, men det er vel ingen hindring. Du leser, barnet lytter! Hun har også skrevet suksessen "Tonje Glimmerdal" som jeg ennå ikke har rukket å lese, men som skal være knakende god. Mange priser har hun også fått, om det betyr noe.

Nå som julen står for døren kan kanskje "Julemysteriet" av Jostein Gaarder falle i smak. Jeg leste den for eldstemann i fjor. Den var nok litt vanskelig, men han likte den likevel. Den har historier på flere plan og er både fortryllende og spennende.

Skandinaviske godbiter for små og de litt større
Jeg skal ta for meg ungdomslitteratur i et senere innlegg, og det er flere norske forfattere jeg burde rose opp i skyene. Av bøker som barna kan lese selv fra barneskolealder av er det spesielt Torill Kove sine "Min bestemor strøk kongens skjorter" og "Den danske dikteren" jeg vil trekke fram. 7-åringen likte disse veldig godt og han har både lest bøkene og sett filmene.

Ellers er det noen svensker som hersker i huset hos oss for tiden. Minstemann er forelsket i Hvem -bøkene av Stina Wirsén. Jeg har sjelden lest bøker som beskriver hverdagen til en 3-åring bedre, og illustrasjonene er bare helt fantastiske.Enkle men veldig uttrykksfulle. Rett og slett en stor favoritt hos lillebror.

Storebror er hekta på Widmark og Willis sine LasseMaja-bøker. Han sluker dem fortere enn han spiser pannekaker, og da går det fort! For tiden er det Togmysteriet som ligger på nattbordet. I kveld sovnet han fra boka, men Fotballmysteriet klarte han ikke legge fra seg før den var ferdig utlest. Han har ikke lest ut en bok så fort siden han fikk tak i "Hvem var Neil Armstrong?" Det er godt det er mange av dem, for jeg tror ikke Togmysteriet blir den siste han leser. Bibliotekmysteriet var visst neste ønske på lista. Godt det snart er jul.


God bok!

Blogghilsen, Rachel
Takk til forlagene får tjuvlåning av bokforsidene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar